לפני די הרבה זמן חלמתי חלום מאוד מוזר:
חלמתי על זמן. להפסיק להשתמש בספירת הנוצרים. אולי אז נקבל תפיסה יותר עמוקה ויותר נכונה של זמן. והכי מוזר: שעלי לנסות לכתוב זאת באתר שלי.
וזהו. בלי הסבר, בלי פירוט.
האמת, מרוב המוזרות ניסיתי להתעלם ממנו, אבל לא כל כך הצלחתי, והרעיון נראה מעניין, ולבסוף החלטתי לנסות לחשוב "בקול רם":
למה לשנות? מה פירוש "תפיסה יותר עמוקה ויותר נכונה של זמן"?
אנחנו במאה ה-21, אבל כידוע זוהי ספירת הזמן של הנצרות. נכון שזה עניין טכני של אחידות לצורך תקשורת, ושאנחנו יודעים שיש גם לפני הספירה, ושלכל תרבות יש ספירת זמן משלה.
אבל בשוטף אנחנו שוכחים זאת, ומדברים על המאה ה-21, וגאים במה שהשגנו ב- 2,100 שנים. אלא שזוהי נקודת מבט מאוד מצומצמת.
מה היה קורה לו היינו משתמשים בנקודת זמן נייטרלית? למשל – במקום בו אנחנו משערים שהחל השינוי התבוני שלנו, שהפך אותנו לאדם של היום? נכון לגילויים דהיום, זו תהייה נקודת הזמן לפני כ-75,000 שנים [מערת בלומבוס Blombos Cave בדרום אפריקה].
אז אנחנו כיום בשנת 75,000 לאנושות כולה. במאה ה- 750. מנקודת המבט הזו – מה עשינו במשך 750 מאות? איך אנחנו כחברה אנושית נראים? איך נראים ההישגים שלנו?
בחישוב גס: לקח לנו כ-700 מאות [70,000 שנים] עד שהמצאנו את הכתב! [ההשערה היא שהכתב החל לפני כ-6,000 שנה]. הרבה מאוד זמן עד שהצלחנו לעשות את הקפיצה התרבותית הענקית הזו אל הכתב – ואל אחסון ידע שאיפשר את ההמשך: ההתקדמות התבונית, הרוחנית, המדעית, הטכנולוגית.
אבל 6,000 שנים אחר כך, עם כל הפירמידות והומרוס והאקרופוליס וסופוקלס ואריסטו ואמות המים הרומיות ודה-וינצ'י ושייקספיר וגלילאו ובאך ומוצרט ורפואה מתקדמת ואדם בחלל – אנחנו עדיין עוסקים בעיקר במלחמות שליטה:
עדיין אנחנו נחלקים לעולם ראשון ושני ושלישי, עדיין במלחמות על אידיאולוגיות [דתיות, חברתיות, כלכליות], עם כלכלה קפיטליסטית שנראה שפשטה את הרגל, רעב ועוני ומחלות באזורים נרחבים בעולם, אוכלוסיות שנכחדות [בעלי-חיים ובני-אדם כאחד], וכדור-ארץ שמתדלדל ונהרס…; הטכנולוגיה, שהיתה אמורה להקל ולשפר את חיינו, רחוקה מלהיות נגישה לכל – גם במערב; ויותר משהיא מועילה, היא, לדעתי, מזיקה והרסנית.
אמנם אנחנו בעצם רוצים מה שכל בעל-חיים רוצה: חיים נוחים, בטוחים, שקטים ושלווים. "איש תחת גפנו ותחת תאנתו"; ובכל זאת אנחנו חומדים גם את הגפן של האחר…
לפי החישוב דלעיל בעניין הכתב, ייתכן שייקח עוד כ- 70,000 שנים כדי שנגיע לְמה שהוא בעיני הקפיצה התבונית-תרבותית הענקית הבאה – האחדות והשלווה… אבל בקצב הזה, לא בטוח שיש לנו, או לכדור הארץ, את הזמן הזה…
אולי לכך הכוונה ב"תפיסה יותר עמוקה ויותר נכונה של זמן"? לגרום לנו לראות דברים אחרת, להבין אחרת, לנהוג אחרת? והרעיון להפסיק להשתמש בספירה הנוצרית הוא אמצעי לכך?
האם התנהלות במסגרת זמן רחבה כזו יכולה לגרום לנו להבין, מעבר לתזכורת מתמדת שכולנו צאצאים של אותה קבוצת בני-אדם, עד כמה הזמן הפרטי שלנו כל כך מועט, שבאמת חבל לבזבז אותו על עוד אידיאולוגיה, על עוד גפן?
ואולי זה בתורו יגרום לנו להתייחס לזמן לא כספירה של שניות ודקות ושעות ושצריך למהר ולהספיק וצריך לשלוט ולנהל זמן, לא זמן = כסף, אלא זמן כמהות? זמן ללדת, זמן למות, זמן לאהוב, זמן לעזוב… כי לכל דבר יש את הזמן שלו, ואי-אפשר לשלוט בזמן? ואולי גם זמן ל-להיות: לחשוב, להרהר, זמן להריח פרח, להקשיב לשירת ציפורים?
ואם כך, אולי "תפיסה יותר עמוקה ויותר נכונה של זמן" מצביעה בעצם על ידע מסוג אחר?
תמונת מצבנו היום מעידה על פיתוח וצבירת ידע בעיקר לצורך כוח ושליטה. אבל האם לכך נועד ידע?
אם נתייחס לזמן כאל מימד עם עומק שחורג הרבה מעבר לקו הליניארי המספרי השטוח של ההיסטוריה של האנושות – זמן כמימד שבו אנחנו רק חלק קטן לא רק מכדור הארץ ודייריו אלא מהיקום כולו, יקום שבקושי התחלנו להבין אותו, ושפתוח לכולנו כדי שנחלוק בו – אולי נגלה מימד נרחב שופע בתובנות, באפשרויות לימוד, וידע שהוא פנימי: הבנה עמוקה של המהות האנושית ושל היותה חלק ממארג שלם של חיים? פשוט ידע לשם ידע, וההנאה שבגילוי דברים חדשים על עצמנו ועל העולם סביבנו?
ידע כזה יש בו עוצמה אדירה, הרבה מעבר לכוח שבידע טכני צר שנועד להשיג שליטה חיצונית. אלא שזו עוצמה פנימית שמעצימה את הרוח, לא את החומר. פירושו תבונה מסוג אחר.
היקום מציע לנו שפע רב, וכמוהו היכולות שלנו. אבל זה איננו שפע שאמור לספק חמדנות ותאוות-בצע וכוח לשלוט. תפיסה כזו של שפע היא ניצול מרושע ואכזרי של אדם וחיה וטבע, היא אגוצנטרית, מעוותת ודקדנטית. לטעמי ידע פירושו לדעת להודות על השפע הזה, לא לשדוד ולרמוס ולהרוס אותו.
נראה לי שניתן לתמצת את מהות הידע הזה בשתי מילים: פתיחות וענווה. אולי זה הידע שיכול לעזור לנו להגיע לתבונה אחרת, שתביא לנו גם מעט אחווה ושלווה?
זה יכול להיות תרגיל מעניין, להפסיק להשתמש בספירת הזמן הנוצרית…
תגובות
תו-שין-סמך-טית. בגימטריה 769.
ואם נוסיף את האלפים: ה'תשס"ט = 5769.
או הספירה הנוצרית או 75,000? את עד כדי כך מנותקת מההסטוריה שלך?
ואם כבר, למה שלא תחזרי למנין השטרות, המנין הסלווקי, המתחיל בשנת 312 לפני הספירה, קצת אחרי מותו של אלכסנדר מוקדון? זה נשמע לי הרבה יותר הגיוני ומשמעותי לתולדות העולם המערבי מ-75,000.
ויש לי עוד כמה הצעות יותר שפויות, אבל נסתפק לעת עתה בשתי אלו.
יהודי לא מטקבק יהודי.
הרעיון שלך מעניין מאוד.
אבל אני לא אוהב שיער קצר לנשים.
יהודי יקר, זו בדיוק הסיבה שחשבתי על נקודת זמן נייטרלית: לא נצרות ולא יהדות ולא העולם המערבי [שאגב אפשר לתארך את תחילתו לתרבות המינואית בכרתים ב- 3,700 לפנה"ס].
היה עולם והיו תרבויות גם לפני התרבות המערבית. הן עדיין קיימות, כידוע לך.
אולי נקודת זמן של תחילת האנושות, כשעוד היינו אחד, תעזור להתבונן בדברים אחרת.
די כבר – תודה.
מיכל – נכון. באמת כאשר אלוהים אחד יפסיק להילחם בשני. (-:
יופי של רשימה. את כמו מנערת שמיכה עבשה שהורגלנו לשכב עליה בלי דעת. נדמה לי שאני אישית כבר נמצא במסע-תודעה דומה, וזה מביא אותי לחוויות חיים של היקסמות והיפעלות. תודה
דודי – תודה.
התגעגעתי וגו' – כן, ועדיין גם כאן יש את השליטה הכמעט מוחלטת של מייקרוסופט, למשל…ועוד דוגמאות כאלה, וגם באינטרנט יש נסיונות השתלטות מידי פעם
אני מנסה להימנע כאן מתפיסות פילוסופיות של זמן, לא לוינס, ובוודאי שלא היידגר.
פשוט לנסות לתפוס זאת אינטואיטיבית. לצאת מכל הלוליינות המטאפיזית.
לפעמים אפשר, וכדאי, לקרוא דברים כפשוטם.
(-:
ממש אין כאן שום רעיון אפלטוני או אחר, וגם לא חוויית זמן כפרי זיקה לסובבים אותנו וכו'.
הבחירה בנקודת הזמן של ראשית התרבות התבונית היתה כדוגמה לזמן נייטרלי, ובהמשך רמזתי די במפורש שאפשר ללכת גם מעבר לזה, אם עוזבים את סולם הזמן הליניארי שלנו.
אם המעבר לשנת 2000 עשה כזה רעש ובלגן ויצר חרדה גדולה בגלל באג 2000, מה יקרה אם נחליט שעכשיו שנת 75,000?
ובכלל, אולי עדיף, לשם הנוחות, להתחיל לספור מעכשיו, כלומר מהרגע בו הוחלט לאחד את הספירות של כולם. ואז עכשיו תהיה שנת 0.
ובאותה הזמדנות אפשר גם לשנות את החודשים, שמותיהם וליצור מספר ימים זהה בכל חודש וחודש, לשם הנוחות כמובן.
מצד שני, אם כבר הגענו לכך שיש הסכמה רחבה לשינוי הספירה בקרב כל הלאומים והעמים, הרי שכנראה אין עוד צורך ממשי בשינוי, כי הבעייתיות בכך שהספירה היא משויכת תרבות כבר איננה.
ושונה מדברים אחרים שרואים כאן.
אני אישית מציע להתחיל את הספירה מכאן
http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=54112&blogcode=2134188
ואת חוק המאגר הביומטרי יש לעצור.
תודה, ובהחלט נקודה מעניינת להתחלת הספירה (((-: